Gratis Verzending | Deskundig Advies | Webwinkelkeur Certificaat

Verzorging Terrarium

Het juiste licht is essentieel voor de gezondheid van de planten. Zet jouw terrarium daarom op een plek met voldoende daglicht, maar nooit in direct zonlicht of in de buurt van andere warmtebronnen zoals een centrale verwarming of felle spots. Goed om te weten: ramen op het noorden zorgen vaak voor te weinig licht. Het terrarium is alleen geschikt voor binnenshuis en de beste temperatuur ligt tussen de 15 en 25°C.

Onze terrariums hebben hun eigen mini-ecosysteem en hebben daarom weinig tot geen onderhoud nodig. Wel raden we aan het ecosysteem om de twee weken een kwartslag te draaien, zo krijgen alle planten gelijkmatig en voldoende licht. Bij de juiste omstandigheden kunnen de planten zichzelf jarenlang in leven houden.

Een gesloten ecosysteem creëert zelf een microklimaat waardoor de planten zichzelf in leven houden door het water in het glaswerk te recyclen. Toch kan het gemiddeld eens per half jaar voorkomen dat het nodig is om extra water te geven. Neem de grond als leidraad voor hoe vochtig het in de pot is. Als de grond droog aanvoelt, kun je 5 tot 10 cl water geven, afhankelijk van de grootte van jouw ecosysteem.

Een ecosysteem moet de eerste weken acclimatiseren. Hierdoor kunnen er kleine witte schimmelplekjes ontstaan op het mos, de takken, het blad of de steentjes. Niet erg, je kunt die eenvoudig verwijderen met een schone doek of door de beschimmelde blaadjes met steeltje en al weg te knippen. Er ontstaat vanzelf een biologisch evenwicht.

Een gezond ecosysteem condenseert gedurende 24 uur in meer en mindere mate.
Is de gehele pot beslagen en bedruppeld? Dan is dit een teken dat het te warm is en het systeem deze warmte niet kwijt kan. Zet de pot in dat geval twaalf uur lang open. Blijft het probleem zich voordoen? Verplaats de pot dan naar een andere plek in huis, bijvoorbeeld de noordzijde waar het minder licht en warm is.

Als één van de planten een blaadje verliest, valt deze op de bodem, waar het vergaat en weer als voeding wordt gebruikt. Een mooi natuurlijk proces. Dit heeft echter ook een keerzijde: het ontbindingsproces van het blaadje trekt soms minuscule vliegjes aan, beter bekend als rouwvliegjes. Die leggen eitjes in de aarde. Gelukkig is hier iets aan te doen: tuincentra verkopen een biologische bestrijder genaamd ‘steinernema feltiae’, ook wel aaltjes genoemd. Dit komt in poedervorm, waar je wat water bij schenkt en dat giet je vervolgens over de aarde.

Dit is in principe geen probleem. Soms verliest één van de plantjes een dood blaadje. Dat valt op de bodem, vergaat en wordt weer als voeding gebruikt. Als je je eraan stoort kun je bruine blaadjes ook met steeltje en al afknippen.

Wij kiezen planten die relatief langzaam groeien en dus niet vaak gesnoeid hoeven te worden. Is jouw plant toch te groot geworden voor het glaswerk? Dan kun je de plant bijsnoeien tot de oorspronkelijke grootte. Knip de takjes net boven een bladaanzet bij. Laat het terrarium daarna 24 uur openstaan, zodat de plant(en) goed kunnen helen.

Jazeker, de paddenstoel is een onschuldige schimmelsoort. Je kunt gerust de natuur haar gang laten gaan. De padenstoelen zullen jouw ecosysteem en de planten niet aantasten. Als je je eraan stoort, kun je de paddenstoel verwijderen.

Het kussentjes mos dat wij gebruiken is bijzonder weerbaar, het heeft wel iets weg van een spons. Je kunt het voorzichtig uit het ecosysteem halen en vervolgens in een bakje met water leggen. Laat het mos zo een aantal uren liggen en het zal zijn donkergroene kleur weer terugkrijgen. Knijp het mos vervolgens uit zodat het niet te nat is en plaats het terug.

Leuk dat je iemand gaat verrassen met een mini ecosysteem! Ga je het product na ontvangst pas later geven? Dan raden wij je aan de plant(en) uit de doos én uit de verpakking te halen, deze wat water te geven en op een lichte plaats in huis te bewaren totdat je het cadeau gaat overhandigen. Je kunt er ook voor kiezen om het DIY-pakket alvast zelf in elkaar te zetten en al compleet geïnstalleerd aan de ontvanger cadeau te geven.

 

Producten

Onze producten worden met veel zorg en liefde samengesteld door Growing Concepts in Haarlem. Zij werken samen met ambachtelijke en lokale makers en zijn nauw betrokken bij het productieproces.

Zij werken met natuurlijke materialen die met de grootste zorg geselecteerd zijn op duurzaamheid en een lange levensduur. De planten komen rechtstreeks bij de kweker vandaan, het glaswerk is gerecycled en het houtwerk voor de accessoires is handgemaakt door een Haarlems bedrijf.

Growing Concepts werken samen met de beste kwekers in Nederland en Denemarken met een MPS-certificatie. Dit is een keurmerk op het gebied van duurzaamheid. Met dit certificaat voldoen deze kwekers aan eisen op het gebied van onder andere traceerbaarheid, milieu, gewasbeschermingsmiddelen en recall procedures.

De ecosystemen worden geleverd als compleet Do It Yourself-pakket. Het bevat alle benodigdheden én stap-voor-stap instructies om zelf aan de slag te gaan. De inhoud van het pakket bestaat uit steentjes, aarde, mos en de plant(en).

Wat zoek je?

Mijn winkelwagen